Kursy
zawodowe

Moduły
dodatkowe

do kursów zawodowych

Kucharz z elementami obróbki owoców morza

Łączna liczba godz. kursu: 87 godz. dydaktycznych, w tym:

  • pierwsza pomoc przedmedyczna – 6 godz. dydaktycznych
  • zajęcia BHP (teoria) – 4 godz. dydaktyczne
  • zajęcia teoretyczne – 12 godz. dydaktycznych
  • zajęcia praktyczne – 65 godz. dydaktycznych (w tym 4 godz. dydaktyczne na stanowisku pracy)

Zarys treści programowych: surowce gastronomiczne; maszyny i urządzenia wykorzystywane w gastronomii; systemy zabezpieczenia jakości potraw; obróbka wstępna i termiczna produktów spożywczych dla zachowania ich walorów i smaku; przestrzeganie zasad sanitarno – epidemiologicznych; podstawowe techniki krojenia; techniki sporządzania półproduktów i potraw; podstawy dietetyki; stosowanie zasad prawidłowego żywienia; zasady układania jadłospisów i przeliczania receptur, wartości odżywczych i energetycznych potraw; przygotowanie wywarów, zup, dań wegetariańskich, potraw mięsnych, rybnych, z warzyw i owoców, potraw z jaj, zakąsek zimnych i gorących, deserów, napojów zimnych i gorących; zasady porcjowania i dekorowania potraw; przestrzeganie zasad Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP), Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) oraz wdrażanie systemu HACCP w gastronomii; wiedza teoretyczna na temat owoców morza; obróbka wstępna krewetek, przygotowywanie klasycznych dań z wykorzystaniem krewetek.